“כדור להפרעת קשב זה לא מסטיק" - מגזין ספיראלה של מכללת ספיר

מגזין של מכללת ספיר מאת חנה אמינוב 5 יוני 25
“כדור להפרעת קשב זה לא מסטיק”: סטודנטים נוטלים תרופות ללא מרשם – המומחים מזהירים מהסכנות מהתופעה המתרחבת
דרך חברים או דרך הטלגרם – סטודנטים רבים במכללה רוכשים בתקופות מבחנים תרופות לטיפול בהפרעת קשב וריכוז כמו ריטלין ואטנט, ללא אבחון רפואי, ללא מרשם, ובמחירים גבוהים. ד"ר גבי וינשטיין, מומחה לנוירולוגיה: "כל טיפול שמשפיע על הגוף בצורה כימית חייב להיות בבקרה". העמותה מגן לזכויות אנוש: "קשיי למידה אינם נפתרים, אלא מחמירים עם שימוש בסמים ממריצים"
“אני מקבלת בממוצע 90 פלוס רק בזכות הריטלין. זה מושיב אותי מעל 13 שעות ביום בלמידה”. את הדברים האלה אומרת לספירלה עדן אלון, סטודנטית במחלקה לתקשורת במכללה. אור גואטה, סטודנטית לבריאות הציבור במכללת אשקלון, מצטרפת לדבריה: “אני מרגישה יותר מרוכזת, מתעניינת בחומר למרות שהוא משעמם וגם אין תחושת עייפות, אני נטו לומדת”.
עדן ואור הן רק שתיים מתוך סטודנטיות וסטודנטים רבים שמשתמשים בכדורים עם מרשם, למניעת הפרעות קשב וריכוז (ADHD), כמו ריטלין, אטנט, ויואנס וקונצרטה, שנועדו לאנשים שאובחנו על ידי רופא מוסמך תחת מדריך האבחנות של האיגוד הפסיכיאטרי האמריקאי (DSM).
“אני יכולה להיות מאוד מדוכדכת, בתקופות מבחנים. כשאני צורכת יותר אני מרגישה שהגוף שלי צועק תפסיקי. כשמפסיקים זה ממש כמו גמילה, נהייתי עייפה והירידה הזאת אחרי הייתה לא פשוטה”
על פי אתר כללית, כדי לקבל מרשם לאחד מהכדורים האלה צריך לעבור אבחון מסודר שמורכב מארבעה קריטריונים: חוסר קשב, היפר-אקטיביות, בדיקות גופניות והיסטוריית תסמינים של האדם המבקש אבחון ושל משפחתו. כאשר מטופל עובר את כל שלבי האבחון ומקבל אישור רפואי – הוא זכאי למרשם עבור סוג הכדור שהרופא מתאים עבורו.
אולם, סטודנטים רבים שנתקלים בקשיים ולחצים בתקופת המבחנים, לא תמיד מתעכבים על ההליך המסודר והרשמי ורבים מהם נוטלים כדורים לטיפול בהפרעות קשב ללא מרשם.
סמים ממריצים כמאיץ להצלחה במבחנים
העמותה “מגן לזכויות אנוש” שמובילה את המאבק במרשם יתר של סמים פסיכיאטריים כגון ריטלין לילדים ומבוגרים מתנגדת נחרצות לתופעה: “השימוש בסמים ממריצים נפוץ לצערנו מאוד בכל המוסדות האקדמיים בארץ, כמות הסמים הללו שצורכים בארץ בשנה מגיעה לעשרות טונות”, אומרת לספירלה מירב מריגר, חברת ועד העמותה. “מוסדות החינוך צריכים לחנך את הסטודנטים על הנזקים בשימוש בסמים הממריצים. יש מקום לתת לסטודנטים הכשרה בלמידה נכונה. אין שום תחליף ללמידה איכותית. ההפיכה של סמים מסוימים ל’פתרון לגיטימי’ עבור ילדים וצעירים היא בראש ובראשונה עניין כלכלי: מדובר למעשה בהכנסה חודשית קבועה עבור חברת התרופות”.


שאר המאמר נמצא כאן בלינק
https://spirala.sapir.ac.il/37547/

הטיפולים הפסיכיאטריים מזיקים


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה