נוגדי דיכאון - האם נטלה ציפרלקס; ובתה התינוקת לא קמה

תרופות נוגדות דיכאון - האם נטלה ציפרלקס; ובתה התינוקת לא קמה , איילת פישביין News1 ,  29.12.2019

סם פסיכיאטרי נגד דיכאון - ציפרלקס -  (Escitalopram) - תופעות לוואי
תרופה נגד דיכאון ציפרלקס
 
במשך ארבעה ימים רצופים לא התעוררה משנתה בתה התינוקת של אם צעירה, ובירור העלה כי אמה השתמשה בתרופה נגד דיכאון יצרני התרופות מזהירים מפני תופעות הלוואי ודורשים מנשים הרות להתייעץ משרד הבריאות: לא ניתן לתת מענה גורף

העלייה בצריכת ציפרלקס הביאה איתה עלייה בתינוקות שנולדים עם תופעות לוואי של התרופה. חיה, צעירה בת 25, לא הצליחה להעיר את התינוקת שילדה בלידה רגילה, במשך ארבעה ימים אחרי הלידה. התינוקת ישנה כל הזמן, לא אכלה, לא הגיבה לשום גירוי וגרמה לבהלה גדולה אצל הוריה.

בירור העלה שחיה צורכת ציפרלקס עוד לפני שנכנסה להריון. רופאי בית החולים בו אושפזה התינוקת מסבירים שמדובר בתופעה הולכת ומתרחבת בתינוקות שהאימהות שלהן צורכות תרופות נוגדות דיכאון, שציפרלקס היא אחת היותר פופולריות מביניהן.

לפי נתונים שפורסמו לפני שנה על-ידי התנועה לחופש המידע, העלייה בצריכת תרופות נוגדות דיכאון בישראל היא דרמטית. אסציטלופרם - התרופה המשוּוקת בישראל בשמות המסחריים ציפרלקס, אסטו וטבע היא כאמור הפופולרית בהן. כך למשל קופת החולים שירותי בריאות כללית דיווחה שבשנת 2013 צרכו 82,118 מטופלים אסציטלופרם, ואילו בשנת 2017 צרכו את התרופה 107,374 מטופלים.

אזהרת ציפרלקס להרות ולמיניקות


בעלון לצרכן המחולק עם התרופה, מופיעה אזהרה לנשים הרות ולנשים מיניקות: "אל תשתמשי בציפרלקס אם הינך בהריון או מיניקה, אלא אם התייעצת עם הרופא שלך ודנת עמו בסיכון לעומת התועלת בלקיחת תרופה זו.

"אם נטלת ציפרלקס במהלך שלושת החודשים האחרונים של ההריון, הסימנים הבאים עלולים להופיע בתינוק שייוולד: בעיות בנשימה, עור כחול, פרכוסים, שינוי בטמפרטורת הגוף, בעיות בהאכלה, הקאות, רמת סוכר נמוכה בדם, שרירים נוקשים או רפויים, רפלקסים מוגברים, רעד, קופצנות, רגיזות, תשישות, בכי בלתי פוסק, ישנוניות וקשיים בשינה. יש לפנות לרופא באופן מיידי אם תינוקך מראה סימנים אלו. ודאי כי המיילדת ו/או הרופא יודעים כי את נוטלת ציפרלקס. כאשר נוטלים תרופות מסוג ציפרלקס בזמן הריון ובייחוד במהלך שלושת החודשים האחרונים של ההריון, עולה הסיכון להופעת מצב חמור בתינוקות הנקרא יתר לחץ דם ריאתי ממושך של הילוד (PPHN), הגורם לתינוק לנשום מהר יותר ולהיראות כחול. תסמינים אלו מופיעים בדרך כלל במהלך 24 השעות הראשונות לאחר הלידה. אם תסמינים אלו מופיעים בתינוקך, עליך לפנות מיד למיילדת ו/או לרופא".

דובר משרד הבריאות אייל בסון מסר בתגובה: "סוגיית הטיפול התרופתי בכלל והפסיכיאטרי בפרט במהלך הריון (וגם בהנקה) היא נושא מורכב שנידון באופן קליני בכל מקרה לגופו, כך שלא ניתן לתת מענה גורף. יש להוסיף כי מחקרים הראו שבמקרים רבים דווקא ההחמרה הנפשית בשל היעדר הטיפול מסוכנת יותר לעובר, הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך".

תרופות נוגדות דיכאון - האם נטלה ציפרלקס; ובתה התינוקת לא קמה , אילת פישביין , News1 , 29.12.2019
תרופות נוגדות דיכאון - האם נטלה ציפרלקס; ובתה התינוקת לא קמה , אילת פישביין , News1 , 29.12.2019

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה