דיכאון - מספר עובדות על נוגדי הפרעות, סימפטומים של דיכאון, תאוריה, יעילות, תופעות לוואי ועוד

מתוך המאמר נוגדי דיכאון Antidepressants , נכתב בסיועם של מומחים ד"ר מלינדה סמית, ופרופ. ג'ין סגל (Melinda Smith, M.A., and Jeanne Segal, Ph.D., contributed to this article. Last modified: August 08).
נוגדי דיכאון
נוגדי דיכאון
 
מתוך המאמר נוגדי דיכאון Antidepressants , נכתב בסיועם של מומחים ד"ר מלינדה סמית, ופרופ. ג'ין סגל (Melinda Smith, M.A., and Jeanne Segal, Ph.D., contributed to this article. Last modified: August 08).

מה את/ה צריך/ה לדעת על רפואת הדיכאון

אם אתה סובל מדיכאון, נוגדי דיכאון עשויים להקל על חלק מהסימפטומים שלך. נוגדי דיכאון אינם פתרון קסם, והם באים עם תופעות הלוואי והסכנות שלהם. בנוסף, מחקרים רבים שנעשו לאחרונה מעלים שאלות רבות לגבי היעילות שלהם.

לימוד העובדות על נוגדי דיכאון, ושקילת היתרונות מול הסיכונים עשוי לעזור לך לקבל החלטה על שימוש מושכל בסמים אלו, אם בכלל.

האם דיכאון נגרם ע"י חוסר איזון כימי במוח?

ראית את זה בטלביזיה, קראת על זה בעיתון, או אפילו שמעת על זה מהרופא שלך, דיכאון נגרם ע"י חוסר איזון כימי במוח, וכי נוגדי דיכאון יכולים לתקן.
ע"פ תאוריית חוסר איזון כימי, רמות נמוכות של סרוטונין במוח עלול לגרום לדיכאון, ונוגדי דיכאון יעילים להביא את רמת הסרוטונין לנורמלית.
האמת היא שהחוקרים יודעים מעט מאוד כיצד נוגדי דיכאון פועלים. לא קיימת שום בדיקה שבה ניתן למדוד את רמת הסרוטונין במוח חי - לא ניתן אפילו לדעת מהי רמת הסרוטונין הנורמלית הרצויה לאדם זה או אחר, שלא לדבר על לדעת אם נוגדי הדיכאון אכן שיפרו את רמת הסרוטונין במוח.

בעוד נוגד דיכאון כגון פרוזק אמור להעלות רמת הסרוטונין במוח, אין זה אומר כי הדיכאון נגרם כי הדיכאון נגרם עקב רמת סרוטונין נמוכה. אחרי הכל, אספירין יכול לרפא כאב ראש, אך אין זה אומר כי כאב הראש נגרם ע"י חוסר אספירין. לפיכך מחקרים רבים סותרים את תאוריית חוסר האיזון הכימי במוח.
מחקרים הראו כי הורדת רמות הסרוטונין , לא תמיד פוגע במצב הרוח, ולא גורם מחריף את הסימפטומים של דיכאון. בעוד נוגדי דיכאון מעלים את רמת הסרוטונין בתוך שעות, זה לוקח מספר שבועות עד שנוגדי דיכאון מתחילים להקל על הדיכאון. אם אכן נוגדי דיכאון היו משפיעים, הרי שההקלה לא הייתה צריכה להיות השהייה כה ארוכה.

כשמדובר בדיכאון, סרוטונין לא מספר את כל הסיפור

מומחים מסכימים כי דיכאון כרוך הרבה יותר מאשר רק כימיה "רעה" של המוח. סרוטונין הוא רק אחד מגורמים רבים שעשויים לשחק תפקיד בהפרעה. מחקר חדש מצביע על תורמים ביולוגיים אחרים לדיכאון , כולל דלקת, לחץ מוגבה של הורמונים, דיכוי המערכת החיסונית, פעילות חריגה בחלקים מסוימים של המוח, חוסרים תזונתיים, וכווץ תאי המוח. ואלה רק הגורמים הביולוגיים של דיכאון. ישנם גורמים פסיכולוגיים וחברתיים - כגון בדידות, חוסר פעילות גופנית, תזונה ענייה, הערכה עצמית נמוכה - גם משחקים תפקיד עצום בדיכאון.

כמה יעילים נוגדי הדיכאון?

החוקרים מסכימים כי כאשר הדיכאון חמור, טיפול תרופתי יכול להיות מועיל - אפילו להציל חיים. עם זאת, מחקרים מראים כי תרופות נוגדות דיכאון אינן מספיקות עבור אנשים רבים. מחקר חשוב של ממשלת ארה"ב שפורסם ב-2006 הראה כי פחות מ- 50% של אנשים אינם מושפעים מנוגדי דיכאון, אפילו לאחר שניסה שתי תרופות שונות. יתר על כן, רבים שהגיבו לתרופות החליקו חזרה לתוך דיכאון בתוך זמן קצר, למרות המשך הטיפול התרופתי.

מחקרים אחרים מראים כי היתרונות של תרופות לדיכאון הוגזמו - מספר חוקרים הגיעו למסקנה, כי כשמדובר בדיכאון קל עד בינוני, תרופות נגד דיכאון הם רק מעט יעילים יותר מאשר פלסיבו.

אם יש לך דיכאון חמור זה מתנגש עם יכולת התפקוד שלך, התרופה עשויה להיות מתאימה לך. עם זאת, אנשים רבים משתמשים בתרופות נוגדות דיכאון, כאשר טיפול בפעילות גופנית, או עזרה עצמית אסטרטגיות יעבדו פחות טוב או יותר טוב - ללא תופעות לוואי.
טיפול כזה יכול גם לעזור לך לרדת לעומקם של הנושאים הבסיסית שלך, ולפתח את הכלים להכות בדיכאון לתמיד, ללא סמים, ללא תופעות לוואי.

תופעות הלוואי של נוגדי דיכאון

סוגי תרופות בשימוש בטיפול בדיכאון הם מעכבי ספיגה סלקטיבים סרוטונין (selective serotonin reuptake inhibitors - SSRIs), "אטיפיקל" (“atypical”) - תרופות נוגדות דיכאון, תרופות נוגדות דיכאון טריציקליות ישנות יותר, מעכבי מונואמין אוקסידאז (MAOIs).
תופעות הלוואי נפוצות בכל תרופות נוגדות דיכאון וגם עבור אנשים רבים, תופעות הלוואי הן חמורות מספיק כדי לגרום להפסיק לקחת את הסם.

תופעות הלוואי של SSRI (מעכבי ספיגה מחדש של סרוטונין בררניים)

תרופות נוגדות דיכאון הנפוצות ביותר שנקבעו באות ממעמד של תרופות המכונות מעכבי ספיגה מחדש של סרוטונין בררניים- SSRIs

SSRIs כוללות:
פעולת ה SSRI על כימיקל במוח הנקרא סרוטונין. הסרוטונין עוזר לווסת את מצב הרוח, אבל זה גם משחק תפקיד cעיכול, כאב, שינה, בהירות מנטלית, ועל תפקודי הגוף האחרים. כתוצאה מכך, תרופות נוגדות דיכאון מסוג SSRI גורמות למגוון רחב של תופעות לוואי.

תופעות לוואי נפוצות כוללות בעיות מיניות, נמנום, קשיי שינה, בחילות. בעוד חלק מתופעות הלוואי חולפות אחרי השבועות הראשונים של טיפול תרופתי, אחרות ממשיכות ואולי אף מחמירות.

במבוגרים מעל גיל 65, ה- SSRI מהווים דאגה נוספת. מחקרים מראים כי תרופות מסוג SSRI עלולים להעלות את הסיכון עבור נפילות, שברים, ואובדן עצם. ה- SSRI יכולים גם הם לגרום תסמיני גמילה (קשיים - תגובת נסיגה) רציניים אם מפסיקים לקחת אותם בבת אחת.

תופעות לוואי נפוצות לתרופות נוגדות דיכאון מסוג SSRI:
בחילה, נדודי שינה, חרדה, חוסר מנוחה, הדחף המיני ירידה, סחרחורת, במשקל או הפסד, רעידות, הזעה, עייפות, עייפות, יובש בפה, שלשול, עצירות, כאבי ראש.

תופעות הלוואי של תרופות נוגדות דיכאון אטיפיות (atypical)


יש מגוון של סמים לדיכאון חדשות יותר מה- SSRI, בשם תרופות נוגדות דיכאון לא טיפוסית (אטיפיות), אשר היעד שלהם הוא נוירוטרנסמיטרים אחרים מלבד או בנוסף סרוטונין. הכימיקלים במוח עליהם הן משפיעות כוללים נוראפינפרין ודופאמין.

תופעות הלוואי משתנות בהתאם התרופה הספציפית. עם זאת, רבים של תרופות נוגדות דיכאון לא טיפוסי יכול לגרום לבחילה, עייפות, עלייה במשקל, עייפות, עצבנות, יובש בפה, טשטוש ראייה ועוד.

סמים נוגדי דיכאון אטיפיים כוללים:
  • (Mirtazapine (Remeron
  • (Trazodone (Desyrel
  • (Nefazodone (Serzone

תגובת הנסיגה נוגדות דיכאון (תופעות קשות בעת הפסקת נטילת הסם)


ברגע שהתחלת לקחת תרופות נגד דיכאון, עצירה יכולה להיות קשה; להרבה אנשים ישנם תסמיני גמילה המקשים להם להיפטר מהתרופה.

אם תחליט להפסיק לקחת תרופות נוגדות דיכאון, זה חשוב לבצע זאת בהדרגתיות. אם אתה עוצר פתאום, אתה עלול להיתקל במספר תסמיני גמילה לא נעימים כגון התקפי בכי, אי שקט קיצוני, סחרחורת, עייפות, כאבים ומכאובים.
תסמיני גמילה אלה ידועים כמו הפסקת תסמונת דיכאון. תסמונת הפסקת נוגדות דיכאון היא נפוצה במיוחד כאשר מפסיקים לקחת פקסיל או זולופט. עם זאת, כל התרופות נגד דיכאון עלולות לגרום תסמיני גמילה.

דיכאון וחרדה הם סימפטומים נפוצים בעת נסיגה מתרופות נוגדות דיכאון. הדיכאון כסימפטום בעת הנסיגה, לעתים קרובות קשה יותר מאשר דיכאון המקורי שהוביל הטיפול התרופתי בסם מלכתחילה. לרוע המזל, הרבה אנשים טועים בסימפטומי הנסיגה ושבים בחזרה ליטול נוגדי דיכאון, וכך נוצר מעגל קסמים.

כדי למנוע תסמיני גמילה דיכאון, אל תחדל ליטול את נוגדי הדיכאון בבת אחת, אלא בהדרגתיות במינון המתאים, לאפשר לפחות 1-2 שבועות בין כל הפחתת המינון. הגמילה הוא תהליך העלול להימשך עד מספר חודשים, ויש צורך להיות במעקב, תחת פיקוח של רופא.

תרופות נוגדות דיכאון - עליה בסיכון להתאבדות


קיימת סכנה כי, אצל אנשים מסוימים, טיפול נגד דיכאון יגרום עלייה, ולא ירידה, בדיכאון. למעשה, ארגון המזון והתרופות האמריקני (FDA) דורש כי כל אריזות התרופות נגד דיכאון יכללו תווית אזהרה, כי גדל הסיכון להתאבדות של ילדים ובני נוער. הסיכון התאבדות גדול במיוחד במהלך החודש הראשון חודשיים של טיפול.

מי שלוקח תרופות נגד דיכאון צריך להיות בהשגחה קרובה על מחשבות והתנהגויות אבדניות. המעקב חשוב במיוחד אם זוהי הפעם הראשונה שבה האדם לוקח את נוגדי הדיכאון, או אם המינון באחרונה השתנה.
סימנים לכך שתרופה עושה דברים רעים כוללים: חרדה, נדודי שינה, עוינות, והסתה קיצונית. במיוחד אם הסימפטומים מופיעים פתאום או שיש הידרדרות מהירה. אם אתה מזהה במקום שלטי אזהרה על עצמך או אדם אהוב, יש ליצור קשר עם הרופא המטפל שלך מיד.

סימני אזהרה של נוגדי דיכאון

* מחשבות אובדניות או ניסיונות התאבדות
* דיכאון חדש או החמרה
* חרדה חדשה או החמרה
* תוקפנות וכעס
* דחפים מסוכנים

* עצבנות חדשה אן החמרה
* מרגיש נסער או חסר מנוחה
* קשיים בשינה
* היפראקטיביות אקסטרים
* שינויים התנהגותיים יוצאי דופן

אפשרויות טיפול בדיכאון


נוגדי דיכאון הם לא תרופה, ואינם מרפאות. הסם עשוי לטפל בכמה תסמינים (סמפטומים) של דכאון, אבל לא יכול לשנות את הגורם הבסיסי לדיכאון בחיים שלך. תרופות נוגדות דיכאון לא יפתורו את הבעיות שלך אם אתה בדיכאון בגלל מבוי סתום בעבודה, השקפה פסימית, או מערכת יחסים לא בריאה. זה המקום שבו תרפיה יכולה להביא שינויים בסגנון החיים.

מחקרים מראים כי תרפיה עובדת בדיוק כמו תרופות נוגדות דיכאון בטיפול בדיכאון, וזה טוב יותר למנוע הישנות הדיכאון כשמסתיימת התרפיה. בעוד תרופות נוגדות דיכאון עוזרות רק כל עוד אתה לוקח את זה, לרכישת התובנות רגשית ומיומנויות להתמודדות במהלך התרפיה, עשויה להיות השפעה מתמשכת יותר נגד הדיכאון. עם זאת, אם הדיכאון שלך היא כה חמורה, אין לך את האנרגיה להמשיך את הטיפול, טיפול קצר של תרופות נגד דיכאון עלול להגביר את מצב הרוח שלך לרמה שבה אתה יכול להתמקד בטיפול.

בנוסף לתרפיה, טיפולים יעילים אחרים לדיכאון כוללים מימוש, מדיטציה, טכניקות הרפיה, במתחים, קבוצות תמיכה, וצעדים לסיוע עצמי. הטיפולים האלה דורשים יותר זמן ומאמץ בתחילה, היתרון שלהם על תרופות לדיכאון היא שהם מגבירים את מצב הרוח ללא תופעות לוואי.

פלייליסט - פסיכיאטריה של הדיכאון


3 תגובות:

  1. אודה מאוד אם יוכל מישהו לאפשר לי קשר לכותב המאמר הזה
    בתודה אילן גיל
    מחבר הספר "אבא הוריד ראש"
    ilangil48@gmail.com

    השבמחק
  2. חוקר מוח מתחיל24 במאי 2016 בשעה 4:50

    כל הכבוד על הפרסום. הגיע הזמן שכולם ידעו את האמת. התרופות לא יעילות יותר מהפלצבו המוגבר (בגלל תופעות הלוואי), יש להן ים של תופעות לוואי ונזקים, הן עלולות לגרום להחמרה במצב ואין שום הוכחה מדעית לתיאוריה של חוסר איזון ביוכימי.
    אני חקרתי הרבה על התרופות בעבר, דיברתי עם פסיכיאטרים שבעצמם הודו שאין להם שום מושג על הגורמים הביולוגים של הפרעות נפשיות. לא סתם בבריטניה ואפילו בארה"ב יש הגבלות על טיפול תרופתי.

    השבמחק
  3. כמה סבל אני מאחל לפסיכיאטרים שמכחישים את תופעות הלוואי של התרופה. הם מציגים אותן כתרופות פלא ללא תופעות לוואי שפותרות את כל בעיות החיים. מאחל להם גידול במוח וכימותרפיה.

    השבמחק