שלושים חולים כרוניים בבאר יעקב יעברו למחלקה בתנאים תת אנושיים
משרד החינוך מלעיט ילדים אוטיסטים בסמים פסיכיאטריים קשים
יותר ויותר הורים טוענים כי במקום לנסות ולמצות את הפוטנציאל של ילדיהם האוטיסטים עם קלינאית תקשורת או בריפוי בעיסוק, המערכת מעדיפה את הפתרון הקל - טיפול תרופתי פסיכיאטרי. אביב אברהמי, אב לילד בחינוך מיוחד סיפר לחדשות 10: "אני לא מרגיש לבד, אני באמת לבד"
מרכז בריאות הנפש איתנים: העבירות החמורות הפסיכיאטר ד"ר דניאל מאיר
מרץ 2016 - גזר בית דין למשמעת של עובדי מדינה שבו הועמד הפסיכיאטר דניtל
מאיר לדין משמעתי עקב הרשעתו בבית המשפט המחוזי בירושלים (ת.פ. 2184/06
בפני כבוד השופט הבכיר צבי סגל) בשבע עבירות של התעללות בחסרי ישע, לפי
סעיף 368 ג לחוק העונשין התשל"ז- 1977 (להלן חוק העונשין), בעבירה של שימוש
פסול באמצעי כפייה לפי סעיפים - 34 ו- 44 לחוק טיפול בחולי נפש, התשנ"א-
1991 , ובעבירה של הזנחת מטופלים לפי סעיף 362 לחוק העונשין. על הפסיכיאטר
דניאל מאיר נגזרו שישה חודשי עבודות שירות ו-18 חודשי מאסר על תנאי וכן קנס
בסך 15,000 שקלים.
![]() |
מוסד פסיכיאטרי איתנים ירושלים - התעללות בילדים חוסים |
להורדת גזר הדין בית דין למשמעת פסיכיאטר דניאל מאיר הקלק כאן
הפסיכיאטר כמנהל "מחלקת המשך" (מחלקה לטיפול באוטיסטים, להלן המחלקה) בבית החולים "איתנים" – באזור ירושלים, ערער לעליון אך ערעורו נדחה.
"בנסיבותיו החריגות של המקרה שלפנינו, אין כל ספק, לטעמי, כי שתיקתו של מערער 2 (הנאשם שלפנינו א.כ.) נוכח מעשי ההתעללות.... שבוצעו במחלקת – ההמשך מהווה שתיקה מדברת ואף "רועמת". מערער 2 שימש כמנהל המחלקה וכסמכות המקצועית הבכירה, כאשר תחום ההתמחות העיקרי שלו, הוא מטופלים כדוגמת אלו ששהו בה. במשך כשנה וחצי, קיבל מערער 2 דיווחים שוטפים על הנעשה במחלקתו, ומדובר במעשים קשים ואכזריים, שגלומה בהם השפלה ופגיעה בצלם האנוש של החוסים, והוא כבעל הסמכות הניהולית, ובר הסמכא והאוטוריטה מבחינה מקצועית, לא נקף אצבע ולא עשה דבר וחצי דבר, כדי להפסיק את המעשים. לפיכך, שתיקתו של מערער 2 , לנוכח המעשים שבוצעו במחלקה, מהווה, על פי כל אמת מידה, שתיקה מדברת, שמשמעותה היא מעשה אקטיבי, לכל דבר ועניין. שתיקתו המדברת של מערער 2 שימשה כתמיכה, עידוד והסכמה ברורה וחד משמעית למעשי ההתעללות שבוצעו במחלקה, שכאמור היו בידיעתו לאורך תקופה ארוכה. יש לראות בשתיקה זו משום אמירה פוזיטיבית, לפיה שיטות "הטיפול" הננקטות הינן לגיטימיות ואף רצויות. כאמור, מסקנה זו מתבקשת גם אם מערער 2 לא נתן אישור, באמירה או בהתנהגות אחרת, למעשי ההתעללות החמורים. אין כל מקום, מבחינת התוצאה המשפטית המתחייבת, להבחנה שמבקש מערער 2 לערוך בין מעשים שעליהם הוא הורה בפועל, או אישר את ביצועם, לבין מעשים עליהם הוא רק דווח וידע (או, לכל הפחות, עצם עיניים לגביהם), כי הם מתבצעים בפועל במחלקה הנתונה לניהולו ולסמכותו המקצועית. משאלה הם פני הדברים, דעתי היא, כי יש לראות במערער 2 משום מבצע בצוותא לעבירות ההתעללות בהן הורשע, גם אם הוא לא הורה או אישר את ביצועם, וזאת אף אם אצא מנקודת הנחה )ואינני קובע כי כך הוא הדבר(, כי לא קיים מקור חובה בדין (בחוק או בהלכה הפסוקה) למנוע מעשים אלה, כטענת סנגורו. זאת, כאשר הוא ידע, כמו גם יתר אנשי הצוות, כי שתיקתו משמשת כמקור עידוד, תמיכה ואישור למעשי ההתעללות הקשים שבוצעו במחלקה, כמפורט בחלק העובדתי של פסק דיני".
וכן:
"סבורני, כי המעשים שבוצעו בחוסים, לגביהם הורשע מערער 2 , אינם מותירים כל ספק בדבר אופיים המשפיל, המבזה והאכזרי. יפים, בהקשר זה, דברי השופטת (כתוארה אז) ד' ביניש, ב ע"פ - 1752/00 מדינת ישראל נ' נקאש, פ"ד נד( 2 ) 72 ( 2000 ), מהם הביא גם חברי: "הרואה מעשה התעללות יזהה אותו מיד בשל הסלידה שהוא מעורר, ובשל מאפייניו המובהקים האכזריות וחוסר – האנושיות המטביעים בו כתם מוסרי הדבק בו". דומני, כי אין כל צורך להיות רופא מומחה בתחום בו עסקינן, על מנת להתרשם כי מדובר במעשי התעללות חמורים ביותר, באוכלוסיה שאין מוחלשת ממנה, וכי הטיעון בדבר טיפול רפואי לגיטימי, הינו טיעון סרק, שמוטב היה אלמלא הועלה על ידי מערער 2 . למסקנה זו שותפים, כמובן, גם ההגיון והשכל הישר, כמו גם המוסר הפשוט והבסיסי, ואודה ולא אבוש כי המעשים היו כה חמורים בעיניי, עד כי היה בהם כדי להדיר שינה מכל אדם בעל מוסר ומצפון אנושי. נראה, אפוא, כי מערער 2 , כרופא מומחה בתחום זה, הבין, ללא כל ספק, כי קיים פסול רב במעשים אלו, ואין כל דרך להצדיק את הימנעותו מלפעול כדי להפסיקם, בתואנה כי מדובר בטיפול רפואי לגיטימי הולם".
בית הדין המשמעתי גזר על הפסיכיאטר דניאל מאיר בהסדר טיעון את העונשים:
א. נזיפה חמורה;
ב. פיטורים לאלתר (תוך הענקת מלוא הזכויות המגיעות על פי דין לנאשם)
ג. פסילה לצמיתות למשרד הבריאות.
כתב אישום חמור נגד המנהל ד"ר יעקב מרגולין ושמונה עובדים בבית החולים הפסיכיאטרי איתנים
סגן המנהל והמפקחת נמחקו מכתב האישום עקב שימוע שנערך בפרקליטות. המנהל ו-8 עובדים מואשמים בהתעללות במטופלים
![]() |
ביה"ח איתנים. כתב האישום מתאר מסכת קשה מאוד של התעללות במאושפזים (ערוץ 10) |
בבית משפט השלום בירושלים הוגש היום כתב אישום חמור נגד מנהל ושמונה עובדים בבית החולים הפסיכיאטרי "איתנים", שליד ירושלים. בין העבירות המופיעות בכתב האישום: תקיפת חסרי ישע, התעללות בחסרי ישע, הזנחת מושגחים, שימוש פסול באמצעי כפייה והפרת חובת דיווח. שני מואשמים נוספים - סגן מנהל בית החולים, ד"ר משה אברמוביץ, והמפקחת על בית החולים, מריאל גולדברג - לא הואשמו, בעקבות שימוע שנערך להם בפרקליטות, כפי שפורסם לפני כחודש וחצי.
כתב האישום מתאר מסכת קשה מאוד של התעללות במאושפזים, הסובלים מאוטיזם ופיגור. הנאשמת העיקרית היא דנה בן מאיר, ששימשה כאחות הראשית במחלקת שבה טופלו האוטיסטים. על פי כתב האישום הובילה בן מאיר מדיניות נוקשה מאוד כלפי המטופלים, שכללה מניעת תרופות, מעשים משפילים, אלימות ודיכוי. בן מאיר החליטה על דעת עצמה כי ניתן לשנות בכפיה התנהגויות מסוימות של החוסים, שנבעה לדעתה מהתנהגות רצונית, כמו התקפי אפילפסיה. לכן היא הורתה לצוות המחלקה לנהוג בקשיחות ואף באלימות כלפי החוסים.
בחלקו העיקרי של כתב האישום מתוארים מעשי ההתעללות בחוסים שנעשו במחלקה. כך למשל, הורתה בן מאיר להאכיל את אחד החוסים בקיאו, עונש על כך שהקיא. היא גם אסרה עליו לדבר ואם הפר את ההוראה היה נענש בכליאה בחדר. במקרה אחר הוכה אותו חוסה עד לשבירת ידו על ידי אחד מעובדי המחלקה.במקרה נוסף של מטופל אחר שסובל ממחלת האפילפסיה, אסרה בן מאיר על הצוות לתת לו זריקות וליום שמנעו את ההתקפים. בשל כך נגרמו לו התקפים קשים שגרמו לפציעתו. לעיתים הוא אף נענש בשל ההתקפים. על מטופל אחר נאסר לגשת לשירותים. אם עשה את צרכיו בבגדיו הוא נותר בבגדים המלוכלכים כעונש.
מנהל ביה"ח ידע על ההתעללות
![]() |
מנהל בית החולים קיבל דו"ח שהעלה חשד להתעללות בחוסים, אך לא התייחס אליו ברצינות (אילוסטרציה: חדשות HOT) |
חמשת הנאשמים האחרים הם עובדי המחלקה שמואשמים בהפעלת אלימות פיזית ומילולית, התעללות והזנחת החוסים. האחות הראשית של בית החולים, נעמה עמנואל-דוקשיצקי מואשמת בהתעללות בחסרי ישע ובהפרת חובת הדיווח. כתב האישום מכיל גם מקרים של אלימות פיזית ואיום באלימות פיזית כלפי המטופלים.
מוסד פסיכיאטרי איתנים: ידעו על ההתעללות אך שתקו
פרקליטות מחוז י-ם הגישה טיוטת כתב אישום נגד מנהל ביה"ח איתנים, סגנו, ועובדים אחרים, שמואשמים כי ידעו על התעללות באוטיסטים, אבל לא עשו דבר. כתב האישום – בכפוף לשימוע
בכירי בית החולים איתנים ידעו על ההתעללות הקשה בחוסי המחלקה לטיפול באוטיסטים, אבל העדיפו לשתוק - כך עולה מטיוטת כתב האישום שגיבשה פרקליטות מחוז ירושלים נגד מנהל בית החולים, יעקב מרגולין, סגנו, משה אברמוביץ, והאחות הראשית במוסד, נעמה דוקשיצקי. זו הפעם הראשונה בה מוחלט להגיש כתב אישום נגד המנהלים עצמם, בגין עבירות שהעונש עליהם על פי החוק יכול להגיע לתשע שנות מאסר.
כתב האישום מגולל 11 מקרי התעללות קשים, בהם לפי החשד היו מעורבים לא פחות מ-11 עובדי המוסד. כל הנאשמים, בהם גם את מנהל המחלקה, דניאל מאיר, המפקחת הסיעודית, מריאל גולדברג, האחות הראשית של המחלקה, דנה בן מאיר, וחמישה עובדי כוח עזר, הושעו בינתיים מתפקידם, ויזכו לשימוע אצל פרקליט מחוז ירושלים, בסיומו, יוחלט סופית על הגשת כתב האישום.
טיוטת כתב האישום נמסרה בשבוע שעבר לנאשמים, ואתמול בלילה זכו לקבל אותה גם בני משפחותיהם של הקורבנות.
ההחלטה להגיש כתב אישום גם נגד בכירי בית החולים, שלא ביצעו בעצמם את מעשי ההתעללות, נובעת מהעובדה שבתוקף תפקידם היה עליהם לוודא באופן שוטף כי לחוסים במחלקה ניתן טיפול רפואי וסיעודי הולם. בנוסף, טוענים בפרקליטות, היה על המנהלים לדאוג לאיתורם של עובדים ברמה נאותה, כמו גם לספק כלים הכשרתיים תיאורטיים ומעשיים לטיפול בחולים.
מטיוטת כתב האישום עולה כי בין השנים 2001-2004, הנהיגה האחות הראשית של המחלקה, דנה בן מאיר, דרכי טיפול פסולות כלפי החוסים, אשר כללו מניעת תרופות, מעשים משפילים ודיכוי הדימוי העצמי של החוסים. בן מאיר, שניהלה את המחלקה, קבעה את מדיניות הטיפול ונתנה הוראות לצוות המטפל - הוראות שהופיעו לעיתים על לוח המודעות. על פי החשד, התעלמה בן מאיר מגילויי אלימות שהפעילו אנשי הצוות על החוסים ואף העבירה להם מסר כי הפעלת אלימות כלפיהם מותרת.
ההנהלה גיבתה את בן מאיר
מטיוטת כתב האישום עולה עוד כי מנהל המחלקה, דניאל מאיר, ידע על מעשיה של בן מאיר, ולא עשה דבר כדי להפסיקם. עוד נטען כי החל מחודש פברואר 2003, קיבלה ההנהלה דיווחים על דרכי הטיפול הפסולות שהונהגו בחוסים, על האלימות במקום ועל מערכת היחסים העכורה ששררה בין האחות הראשית של המחלקה לבין מנהל המחלקה, ולמרות זאת לא דיווחה על כך לפקיד סעד או למשטרה ולא נקטה בצעדים לשינוי המצב.
דוח שהוצא ביוני 2003 על ידי המפקחת הסיעודית, מריאל גולדברג, אישר חלק מהממצאים, הובא לידיעת ההנהלה, אך נשאר על המדף. גם גולדברג וגם דוקשיצקי, האחות הראשית בבית החולים, גיבו את בן מאיר, גם לאחר עריכת הבדיקה ולמרות הממצאים הקשים שעלו ממנה ולא נקטו בצעדים לשינוי המצב. בפרקליטות מחוז ירושלים רואים בחומרה את העובדה שהבכירים ידעו ושתקו.
על פי כתב האישום הורתה בן מאיר לאנשי הצוות לאלץ את אחד החוסים, גבר בן 40, לאכול מתחת לשולחן, שלחה אותו לבידוד כאשר סירב, וכאשר הקיא את האוכל הורתה להאכילו בקיא. בנוסף, כדי למנוע ממנו להתנדנד, הצמידה קופסת פלסטיק בין ראשו לבין הקיר, לעיתים מלאה במים כך שכאשר התנדנד, נשפכו עליו המים. על פי מדיניותה, חייב היה החוסה לחיות בתחושת פחד תמידית, נאסר עליו לדבר, לאונן, הוא הושם בבידוד, נשללה ממנו מקלחת, צחצוח שיניים ועוד.
התעללות קשה נוספת בוצעה בחוסה בן 25, הסובל מאוטיזם. בן מאיר, כך על פי טיוטת כתב האישום, החליטה כי אופן הטיפול בחוסה, שסבל מהתקפים שמלווים בהקשת גב וגלגולי עיניים, יהיה מניעת הזרקת ווליום – דבר שאמור להרגיע אותו. כך אילצה אותו לסבול מהתקפים לאורך כל שעות היום, תוך שהיא מענישה אותו במניעת ארוחה חמה, קשירה ובידוד. בעקבות זאת, הוחמר מצבו והוא נהג להכות ולפצוע את עצמו באופן קשה.
אמהות לילדים באיתנים: אין לנו אמון כרמלה ובלה, שבניהם עברו התעללות כאשר שהו במחלקת האוטיסטים, התראיינו לגלי צה"ל וסיפרו על תחושותיהן בעקבות המקרה. "אין שום אמון", אמרו שתי הנשים, אך הוסיפו כי היום המצב השתפר, והצוות הנוכחי קשוב יותר.
כרמלה סיפרה על המקרה של בנה. "הוא אוטיסט וכבר שנתיים במקום", היא סיפרה. "הוא אמור היה להיכנס למקום לזמן קצר, אך השהייה התארכה לשנתיים. הוא עבר התעללות. לאורך זמן הוא קיבל תרופה שהיה ידוע במפורש שלא מתאימה לו, וגרמה לו לתופעות לוואי אלימות מסוכנות מאוד. חשתי מלכתחילה את המסתורין והמגבלות של המקום".
לדברי כרמלה, השהות בבית החולים גרמה לשינוי לרעה בהתנהגות בנה. "הכנסתי אותו כילד חייכן ומתבטא, בעל שמחת חיים, והתקופה הזו גרמה לו להתפרצויות זעם, ופיזית לפצעים פתוחים ולא מובנים. מה שנאמר לי לגבי הפציעות הוא שהוא חבט בעצמו. אני מכירה את הבן שלי טוב, והוא לא היה מסוגל לעשות לעצמו דברים כאלה. ברור שנעשו שם דברים איומים".
שר הבריאות, יעקב אדרי, שהשתתף בשיחה, אמר בתגובה: "מדובר באנשים ללא חמלה, שמעלו בתפקידם. אין לי מושג איך אנשים מתקבלים לעבודה כזו. הנושא הוא כבד והוא נוגע לתחומים חברתיים שעסקתי בהם בעבר. אני הולך לטפל בזה על מנת שמקרה כזה לא יחזור".
עו"ד אבי עמירם, סניגורו של סיימון פיינשטיין, שעבד כחלק מכוח העזר במחלקה וחשוד גם הוא בהתעללות מסר בתגובה להאשמות כי "מסקנות הביניים של ועדה מקצועית שמונתה על ידי שר הבריאות דאז, דני נווה, וערכה בדיקה מדוקדקת בנושא, ניקו את מרשי מכל חשד".
לדברי עמירם, הוועדה, שכללה בין היתר, את סגן הפסיכיאטר המחוזי, שמעה עדויות מכל המעורבים בפרשה ועל פי מסקנות הביניים שלה, לפיינשטין לא היה כל חלק באירועים שנחקרו.
על ריטלין, הפרעת קשב, ואבחון תינוקות פרק 9
צפה בפרק 9 מתוך הסרט התיעודי "ה-DSM: ההונאה הקטלנית ביותר של הפסיכיאטריה".
מוסד פסיכיאטרי איתנים: 3 חודשי מאסר לעובד סמיון פיינשטיין שהתעלל בילדים אוטיסטים
סמיון פיינשטיין, עובד צוות במחלקה לטיפול בילדים אוטיסטים בביה"ח "איתנים", הורשע בהסדר טיעון ב-5 עבירות של התעללות בחסרי ישע ע"י אחראי
שלושה חודשי מאסר בפועל ושלושה חודשי עבודות שירות נגזרו אתמול (רביעי) על על סמיון פיינשטיין, עובד צוות במחלקה לטיפול בילדים אוטיסטים בבית החולים "איתנים", שהורשע בבית המשפט המחוזי בירושלים בהסדר טיעון בחמש עבירות של התעללות בחסרי ישע על ידי אחראי.
בין פברואר 2003 לאפריל 2004 עבד פיינשטיין כאחראי משמרת בצוות העזר במחלקה, שבה היו 20 חוסים שסבלו מאוטיזם, פיגור שכלי ואפילפסיה. בכתב האישום נטען כי האחות הראשית במחלקה, דנה בן מאיר, העומדת לדין אף היא בפרשה, הנהיגה דרכי טיפול פסולות כלפי החוסים במחלקה, שכללו מניעת תרופות ומעשים משפילים. על פי גזר הדין פיינשטיין היה יד ימינה של בן מאיר, ומילא אחר הוראותיה בקפידה. לעתים אף נתן הוראות משלו לפגוע בחוסים באלימות פיזית חמורה וביחס משפיל.
השליך כוס על אחד החוסים
פיינשטיין הורשע על פי הודאתו כי השליך על אחד החוסים כוס, הכריח אותו לאכול אוכל שהוציא מפיו, אילץ אותו לאכול מתחת לשולחן, דיבר עמו בטון תינוקי ובלשון נקבה, צעק עליו, הריץ אותו ממקום למקום ביחד עם חבריו לצוות העזר, דחף אותו, שם אותו בבידוד, שפך מרק על חולצתו, סטר לו, ועוד. חלק מהדברים נעשו בסיוע חבריו לצוות, שכבר הורשעו בפרשה ונידונו לחצי שנת עבודות שירות.
לאחר שהאחות הראשית בן מאיר קבעה כי על כל החוסים לעשות את צרכיהם באותן שעות, חייבו פיינשטיין ואנשי הצוות האחרים את אחד החוסים לעמוד בכלוב שנבנה עבורו בשל נטייתו להירדם בשעת העבודה וכדי שלא יסתובב, ואסרו עליו לצאת לעשות את צרכיו. אם עשה את צרכיו בבגדיו, לא החליפו לו בגדים והוא נותר בבגדיו הספוגים בשתן שעות ארוכות. אם סירב לעבוד סגרו אותו בחדר העבודה, וכשהתקרב לאחד מאנשי הצוות, השליכו עליו פירות. לחוסה אחר גזר את החולצה, השכיבו על הרצפה כשידיו מאחורי גבו, ודרש ממנו לעבוד לאורך שעות ארוכות על חשבון שעות מנוחה.
"הכשל שלפנינו משקף נפילת מערכות ברמה האישית"
השופט צבי סגל כתב בגזר דינו כי פיינשטיין ניצב בצומת מרכזי וחשוב בפרשה כמי שתיווך בין הדרג הרפואי במחלקה לבין כוח העזר. "התנגדות נחרצת של הנאשם למבוקש ממנו, אפילו עד כדי 'סירוב פקודה', או בתצורה המעודנת יותר - החלת ביקורת, שיפוטית וערכית, על הוראותיה ושיטותיה של הנאשמת(...) היו ככל הנראה משנות את פני הפרשה מן הקצה אל הקצה", כתב.
"הכשל שלפנינו משקף, ראש לכל, נפילת מערכות ברמה האישית", הוסיף השופט, "חשכת-מאורות, אובדן או קהות חושים ורגשות אנושיים בסיסיים להם אחיזה עמוקה ואיתנה אצל כל בן תרבות: ביקורת, חמלה, אהבה, דאגה, כבוד, אחריות, זהירות".
סגל הוסיף כי פיינשטיין "נהג בחוסים כאילו לא צלם אנוש צרוב במעמקי נשמתם, כמטרד שיש להסירו".
למרות הביקורת החריפה, אישר סגל את הסדר הטיעון בין הפרקליטות להגנה, שהסכימו לגזור עליו שישה חודשי מאסר. המחלוקת בין הצדדים נותרה בשאלה אם פיינשטיין ירצה את עונשו בעבודות שירות, כנהוג בעונשי מאסר של עד שישה חודשים. השופט קבע כי חציין ירוצו במאסר בפועל וחציין בעבודות שירות, וגזר עליו בנוסף, שנת מאסר על תנאי.
מוסד פסיכיאטרי איתנים: בעקבות ההתעללות שר הבריאות סגר את המחלקה האוטיסטית
משרד הבריאות הורה לסגור (יום א', 4.7.04) את מחלקת האוטיסטים בבית החולים "איתנים", הסמוך לירושלים, בשל חשד למסכת התעללויות במטופלים במוסד, מצד צוות המחלקה.
מסכת ההתעללויות נחשפה לראשונה במקומון "ירושלים" של רשת ידיעות תקשורת. בעקבותיה, הוקמה במשרד הבריאות ועדת בדיקה מיוחדת בראשות ד"ר דנילוביץ'.
מממצאי ועדת הבדיקה עולה בין השאר, כי אנשי הצוות הלבישו מטופל בבגדים תחתונים של נשים, אילצו מטופלים לאכול את ארוחותיהם על הרצפה, מתחת לשולחן ואסרו עליהם לדבר או לזוז כעונשים.
שר הבריאות, דני נווה, השעה מתפקידם את כל החשודים בפרשה והעביר את ממצאי הוועדה לידי המשטרה. "אני מזועזע ונחרד מדוח הוועדה... לא אסכים בשום אופן שתופעות כאלו יתרחשו במערכת הבריאות שלנו", דברי השר נווה.
ממשרד הבריאות נמסר, כי האוטיסטים שטופלו במחלקה זו בבית החולים איתנים, יועברו למסגרות אחרות.
חנה אלונים, מנהלת מרכז "מפנה" בראש פינה, לטיפול בילדים אוטיסטים, הגביה לפרשה ואמרה: "כל מי שעוסק בנושא האוטיזם מזועזע עד עמקי נשמתו וזהו אפילו יום שחור בשבילנו, כי זה מחזיר אותנו 50 שנה אחורה, כאשר ילדים אוטיסטים היו מאושפזים במחלקות סגורות ועברו התעללויות קשות, היו מקרים בהם הניחו שמכיוון שהאוטיסטים אינם מתקשרים הם גם לא כואבים ולא מושפלים.
מאז עברנו כברת דרך ארוכה בתחום האיבחון והטיפול באוטיזם. כמי שמנהלת מרכז טיפולי לילדים אוטיסטים בגיל הרך ומשתתפת בהרבה מאוד קונגרסים בינלאומיים, כאשר אני מציגה את המתרחש בארץ בתחום האוטיזם קיימת התפעלות גדולה ותמיד אני יוצאת עם תחושה שדווקא בתחום הזה אנחנו מאוד מתקדמים ואין לנו במה להתבייש.
המקרה של היום גורם לנו להתבייש, יתכן וזה קורה משום שבמקרים רבים המדריכים שעובדים עם האוטיסטים אינם מקבלים הדרכה מספקת, ילדים בספקטרום של האוטיזם דורשים מיומנות טיפול מאוד גבוה.
כל מי שמזלזל או משפיל את האנשים שהם חסרי ישע בחברה גורם לכך שנקבל את זה כבומרנג חזרה לחברה, אולי זו קריאת הצלה ואור אדום לממשלה להשקיע יותר משאבים בתחום הזה ...".
נורטילין - Nortriptyline - תופעות לוואי
מקור MedTV
לצפיה בעלון לצרכן משרד הבריאות נורטילין - Nortriptyline הקלק כאן
נורטילין- Nortriptyline נרשם בדרך כלל לטיפול בדיכאון. הסברה היא כי נורטילין מאפשר לכימיקלים מסוימים להישאר במוח למשך פרק זמן ארוך יותר. נורטילין מגיע בצורת טבליות או כנוזל, ונלקח בדרך כלל פעם אחת עד ארבע פעמים ביום. תופעות לוואי אפשריות של נורטילין- nortriptyline כוללות סחרחורת, נמנום, יובש בפה.
![]() |
נורטילין - Nortriptyline |
כיצד פועל נורטילין- nortriptyline?
נורטילין- Nortriptyline משתייך לקבוצת סמים פסיכיאטריים המכונים נוגדי דיכאון טריציקליים. לא לגמרי ברור כיצד הסם עובד. עם זאת, נורטילין משפיע על מספר כימיקלים במוח, כולל הסרוטונין ונוראפינפרין. הסם עשוי לאפשר לכימיקלים האלה להישאר במוח יותר זמן, אשר יכול לעזור עם סימפטומים של דיכאון.תופעות לוואי נורטילין - nortriptyline
כמו עם כל תרופה, לנורטילין יש תופעות לוואי. סחרחורת, נמנום, ובלבול הן תופעות לוואי נפוצות שדווחו עם נורטילין. אם חווים תופעות לוואי רציניות יותר של נורטילין nortriptyline כגון קצב לב מהיר, פרכוסים, ומחשבות אובדניות, יש לדווח עליהן מייד עם הרופא המטפל.תופעות לוואי נפוצות של נורטילין nortriptyline
נורטילין Nortriptyline נחקר ביסודיות במחקרים קליניים שבהם הושוו תופעות הלוואי של קבוצת אנשים שנטלו את הסם לעומת קבוצה אחרת שלא נטלה את הסם. כתוצאה מכך, ניתן לראות מה תופעות לוואי שהתרחשו, באיזו תדירות, וכיצד הן בהשוואה לקבוצה שלא לקחה את הסם.במחקרים אלה, תופעות הלוואי הנפוצות של nortriptyline כללו:
סחרחורת או סחרחורת
נמנום
בִּלבּוּל
עצירות
קשיים במתן שתן
יובש בפה
עלייה במשקל או ירידה במשקל
תפקוד לקוי של זיקפה (ED או אימפוטנציה) או שינויים בליבידו (חשק מיני)
שינויים ברמות הסוכר בדם
הזעה מוגברת.
תופעות לוואי שדווחו אצל אנשים שהפסיקו ליטול נורטילין nortriptyline. תופעות לוואי אלה של נורטילין nortriptyline כוללות בחילות, כאבי ראש, תחושה כללית חולה.
תופעות לוואי נורטילין nortriptyline שיש לדווח לרופא המטפל
ישנם מספר תופעות לוואי אפשריות של נורטילין nortriptyline שיש לדווח לרופא המטפל, אלו כוללות אל אינן מוגבלות ל:
התקף לב או שבץ
שינויים בקצב הלב (אריתמיה)
קצב לב מהיר (טכיקרדיה) או תחושות בלב הולם או בכוח (דפיקות לב)
התקפים
בלבול, הזיות, הזיות או סימנים של תגובה אלרגית, כולל פריחה בלתי מוסברת, כוורות, גרד, נפיחות לא מוסברות, צפצופים, או קשיי נשימה או בליעה.
כל שינוי שד, כולל הגדלת חזה או פריקת שד
נפיחות של האשכים
הצהבה של העור או העיניים (צהבת)
מחשבות או התנהגות אובדנית
עוינות או תוקפנות
עיסוק בפעילות יוצאת דופן או מסוכנת
אי שקט או חוסר יכולת לשבת בשקט
התרוממות רוח קיצונית או רגשות של אושר שעשויה להשתנות מהקצה לקצה עם מצב רוח דכאוני או עצוב
שינויים יוצאי דופן בהתנהגות
קושי בשינה
חרדה, אי שקט, או התקפי פאניקה.
הערות מתוך עלון לצרכן נורטילין של משרד הבריאות
אל תשתמשי בתרופה כאשר הינך בהריון או מניקה. אין להשתמש אם ידועה רגישות לאחד ממרכיבי התרופה או לתרופה אחרת נגד דיכאון מקבוצת הטריציקליים.
השימוש בתרופה זו עלול לפגום בערנות ועל כן מחייב זהירות בנהיגה ברכב, בהפעלת מכונות מסוכנות ובכל פעילות המחייבת ערנות. באשר לילדים יש להזהירם מרכיבה על אופניים או ממשחקים בקרבת הכביש וכדומה.
"שלושה אסירים התאבדו באגף שלי ב-2014, רבים נוספים ניסו"
כך מעיד אסיר משוחרר בתלונות לרשויות שהגיש כנגד שני פסיכיאטרים מהשב"ס
לאחרונה נחשפו בתקשורת נתונים קשים על התנהלות פוגענית כלפי מאושפזים במחלקות הפסיכיאטריות הסגורות, הרחוקות מעיני הציבור וכלי התקשורת.
משתי תלונות, שהוגשו השבוע לרשויות על ידי אסיר משוחרר כנגד שני פסיכיאטרים שטיפלו בו בהיותו בכלא, מתעורר חשש, שגם בבתי הכלא נדרש פיקוח חיצוני על ההתנהלות הפסיכיאטרית כלפי אסירים לאור תוצאות טרגיות, שהציבור וכלי התקשורת לרוב אינם חשופים אליהם.
בתלונות, שהוגשו בסיוע מתנדבי עמותת "מגן לזכויות אנוש", מספר הצעיר כי עקב התנהגות סרבנית חייבו אותו לראות פסיכיאטר. הפסיכיאטר נתן לו שילוב של שלוש תרופות במינונים שמסתבר שהיו גבוהים במיוחד. כאשר התריע על סחרחורות, דיכאונות, התקפי זעם, התקפי חרדה ומחשבות אבדניות נאמר לו בכל פעם על ידי הפסיכיאטר להמשיך ליטול את התרופות באותו מינון גבוה. דוגמה לרשום בעלון של אחת התרופות שקיבל:
"יש להקפיד לפנות לרופא לאחר 2-4 שבועות, כיון שהטיפול נועד לתקופות זמן קצרות בלבד. השימוש בתכשיר עלול להעלות את הסיכון למחשבות והתנהגויות אבדניות. שימוש ממושך עלול לגרום לתלות." בספטמבר 2014, שנה לאחר תחילת נטילת התרופות הללו, ולאחר ששלושה אסירים התאבדו באותו אגף ועוד רבים ניסו וכשלו, ניסה גם הצעיר להתאבד. בעקבות האירוע, זינק הטיפול שקיבל למינון קיצוני של 12 כדורים פסיכיאטריים ביום שדרדרו מאד את מצבו, והפכו אותו לשבר כלי עד היום.
יהודה קורן, דובר "מגן לזכויות אנוש" אומר שגם לאסירים מגיעה הסכמה מדעת לגבי טיפול שהם מקבלים, שפירושה הסבר ברור לגבי ההשלכות והסיכונים שיכולים לקרות בעקבות השימוש בתרופות פסיכיאטריות בכלל ובתרופות המסוימות בפרט. בנוסף, החשיבות של מעקב פסיכיאטרי הינה להבחין בין קשיי המטופל לבין תופעות הלוואי שהתרופות גורמות לו, ולהתאים את המינון בהתאם לכך, כדי לא להזיק.
כאשר פסיכיאטרים נותנים מינונים בלתי סבירים, ומתעלמים מתלונות המטופל על תופעות הלוואי של התרופות, במידה שגורמת לו ולרבים באותו אגף למעשים אבדניים, נדרשת חקירה דחופה גם ברמה הארצית בחשד למדיניות פוגענית ולהתנהלות רשלנית ופוגענית של פסיכיאטרים כלפי אסירים בשירות בתי הסוהר.
למידע נוסף:
יהודה קורן,
דובר עמותת מגן לזכויות אנוש
0523350928
מחויבים לאבחן את הילד? תדרשו קודם-כל אבחון דידקטי!
מחויבים לאבחן את הילד? תדרשו קודם-כל אבחון דידקטי! , 5 בדצמבר 2016
חוק זכויות החולה מקנה לאדם את הזכות לסרב לקבלת טיפול רפואי, וזה כולל ביצוע אבחונים למיניהם. אולם, ישנם מצבים בהם שירותי הרווחה כופים על הורים לאבחן את ילדם באמצעות צו בית משפט. מה ניתן לעשות במקרה כזה?
לעיתים גורמי הרווחה לא מנסים לכפות ביצוע אבחון באופן ישיר, אלא רק מציינים המלצה לכך במסגרת תסקירים שגרתיים הניתנים במצבים שונים, למשל בהליכי גירושין (*תסקיר הינו מסמך המתאר תוצאות חקירה של עובד סוציאלי). יש להיות ערניים למצבים כאלו כיוון שבתי המשפט נוטים לאמץ המלצות מסוג זה, וכך המלצה "תמימה" עשויה להפוך לפסק דין מחייב.
מקרה כזה בדיוק הובא לידיעתנו ע"י עו"ד אריק גינזבורג, שמשרדו מטפל בתיק בעניין משמורת בין הורים גרושים. במקרה המדובר, פקידת הסעד המליצה על ביצוע אבחון קשב וריכוז לביתם של ההורים במסגרת תסקיר (כמקובל בתיקי משמורת, בתי המשפט נעזרים בהמלצות ותסקירים של פקידות הסעד כדי להחליט בסוגיות שעולות בנוגע למחלוקות בין ההורים, לדוגמא הסדרי השהות של הקטינה וכו').
כידוע לנו בעמותת מגן לזכויות אנוש וכמו כן להורים רבים שחוו זאת על בשרם, ביצוע אבחון להפרעת קשב וריכוז הינו צעד ראשון בדרך מוכרת היטב של תיוג הילד כבעל "הפרעה", והפעלת מכבשי לחצים למתן טיפול תרופתי כדוגמת טיפול בריטלין (המסווג כסם מסוכן בפקודת הסמים המסוכנים של מדינת ישראל).
אולם במקרה הנדון, עו"ד גינזבורג הצליח לשכנע את השופט שלא לאמץ את המלצת הרווחה לביצוע אבחון קשב וריכוז, ותחת זאת להורות על ביצוע אבחון דידקטי. בכך, נתן ביהמ"ש הזדמנות לאתר את הקשיים הלימודיים של הקטינה ולטפל בהם ישירות, לפני שמנסים לתייג את הילדה כסובלת מ"הפרעת קשב וריכוז". וכך, הורחק מהילדה האיום שתיאלץ ליטול תרופות פסיכיאטריות כגון ריטלין, אדרל ודומיהן.
טיעונים לביצוע אבחון דידקטי לפני אבחון קשב וריכוז:
אבחון קשב וריכוז מתרכז באיתור בעיה נפשית, ואינו מתייחס לקשיים לימודיים, וכך מפספס את מה שעשוי להיות המקור האמיתי לקשיי התלמיד בלימודיו.
לעומת זאת, אבחון דידקטי מאבחן לקויות למידה. האבחון מתבצע על ידי איש מקצוע מתחום תורת ההוראה בו נבדקות יכולות שכליות כגון חשיבה ועיבוד מידע, כישורי קריאה, הבנת הנקרא וכתיבה, זיכרון והתארגנות. מטרת האבחון היא לסייע באיתור הסיבות לכשלים לימודיים במטרה לבנות או לשפר תכנית לימודים מותאמת על מנת לאפשר ללומד למצות את יכולותיו הלימודיות.
קשיים לימודיים עלולים לגרום לבעיות נפשיות – לחץ מהבחינות וקשיים עם החומר גורמים לעייפות וירידה לאחר מכן במצב רוח, ולהיפך, כאשר מצליחים מצב הרוח משתפר. גם הסביבה החברתית והרצון לעמוד בציפיות משפיעים על המצב הנפשי.
נציין כאן שעל מנת להתמקד בפן הלימודי בלבד, מומלץ לבצע אבחון דידקטי – ולא אבחון פסיכו-דידקטי. האחרון נכנס להיבטים פסיכולוגיים-נפשיים ובכך חורג מתחום הלימודי נטו, וכמו כן עשוי להוות בסיס לדרישה לאבחון של הפרעות נפשיות (אשר "הפרעת קשב וריכוז" היא אחת מהן).
ולבסוף, יש לעמוד על כך שכל ההמלצות מהאבחון הדידקטי ייושמו הלכה למעשה, לפני שתתקיים דרישה לאבחון נפשי כלשהו, ולא להסכים לשום אבחון נוסף כל עוד כל המלצות המאבחן הדידקטי לא יושמו במלואן.
7 תופעות לוואי נפוצות של נוגדי דיכאון SSRI
![]() |
סם פסיכיאטרי נגד דיכאון - ציפרלקס ממשפחת SSRI |
"תופעות לוואי של נוגדי דיכאון תלויות בסוג בהם משתמשים, אבל ברוב המקרים כאשר מדברים על תופעות לוואי, הכוונה ל- SSRI," אומר פרופסור לפסיכיאטריה מדהוקר טריוודי ( Madhukar Trivedi, MD), ומנהל המרכז הדיכאון באוניברסיטת טקסס Southwestern Medical Center בדאלאס. על פי דיווח בכתב העת לפסיכיאטריה, כ -40 אחוזים של אנשים הנוטלים נוגדי דיכאון יש תופעות לוואי, וכ -25 אחוזי תופעות הלוואי הללו נחשבים מאוד מטרידים. שתי תופעות לוואי הנפוצות ביותר (עלייה במשקל וירידה בחשק המיני) הן רציניות מספיק כדי לגרום לאנשים להפסיק או לשנות את נוגדי הדיכאון.
תסמינים פיסיים. כאשר מתחילים לראשונה טיפול נגד דיכאון, לנוגדי דיכאון תופעות לוואי שעלולות להיות סימפטומים גופניים כמו כאבי ראש, כאבי פרקים, כאבי שרירים, בחילות, פריחות בעור, או שלשול. סימפטומים אלה הם בדרך כלל קלים וזמניים. מחקר שפורסם בכתב העת Clinical Therapeutics בדק למעלה מ -40,000 אנשים שהתחילו לאחרונה טיפול בנוגדי דיכאון. תופעות הלוואי הנפוצות ביותר והמוקדמות של נוגדי דיכאון היו כאבי ראש ובחילות. "אנשים רבים בונים סובלנות לתופעות לוואי המוקדמות אלה, ורק לעתים נדירות הם דורשים הפסקת תרופות", אומר ד"ר Trivedi.
הפרעות שינה. "אנשים רבים מבחינים בבעיות שינה כשהם מתחילים לראשונה לקחת נוגדי דיכאון - מתקשים להירדם או שהם מתעוררים בקלות במהלך הלילה" אומר Trivedi. סוגים אחרים של הפרעות שינה ודיכאון הקשורים עם SSRIs כוללים סיוטים סהרוריים. סקירה של הפרעות שינה אצל אנשים הנוטלים SSRIs, שפורסם בכתב העת Frontiers בפסיכיאטריה, דיווחה כי כ -22 אחוזים מנוטלים סמי מרשם אלה חווים סוג כלשהו של הפרעות שינה.
ישנוניות בשעות היום - פגיעה בשינה בלילה וערניות ביום. "ישנוניות בשעות יום עלולות להיות תופעת לוואי של הפרעות שינה בלילה או אפקט מרגיע ישיר של נוגדי דיכאון" מסביר Trivedi. "אם נוגדי הדיכאון גורמים הרגעה, נטילת נוגדי דיכאון לפני השינה עשויה לפתור את הבעיה." תופעות לוואי של ה- SSRI בפרט יכול להכיל הן הרגעה שגורמת ישנוניות בשעות היום ונדודי שינה שגורמת ערות בלילה. כ -25 אחוזים של אנשים על תרופות SSRI יסבלו מאחד או שניהם של שני אלה יש תופעות לוואי.
מיגרנה. מיגרנות נוטות להיות שכיחות יותר בקרב אנשים הסובלים מדיכאון, Trivedi אומר, "אנשים הנוטלים תרופות למיגרנות צריכים להיות זהירים כאשר לוקחים SSRI." תרופות המשמשות לטיפול מיגרנה, הנקראים טריפטנים ו- SSRIs מגדילים את הסרוטונין הכימי במוח. תסמונת סרוטונין, מה שגורם הסמקה, קצב לב מהיר, כאבי ראש, עלולה להתרחש אם סמים אלו נלקחים יחד. יש להיוועץ ברופא המטפל איך להימנע התסמונת סרוטונין אם נוטלים תרופות מרשם עבור שני המצבים.
עלייה במשקל. "עלייה במשקל היא תופעת לוואי מאוחרת של נוגדי דיכאון ואחת הסיבות הנפוצות ביותר כי חולה מפסיק לקחת אותן או צריך לשנות את התרופות", אומר Trivedi. "שלושים דקות של פעילות גופנית ברוב ימי השבוע הוא התרופה הטובה ביותר." הסבירות לעלייה במשקל תלויה בונגד הדיכאון שנוטלים. עם hydrochloride paroxetine (פקסיל), תרופה לדיכאון נפוצה, כ- 25 אחוזים מהאנשים יעלו ביותר מ-7 אחוזים ממשקל גופם".
הִתאַבְּדוּת. הסיכון כי נטילת תרופה נוגדת דיכאון תגדיל את הסיכון של חשיבה אובדנית, נחקר בהרחבה. על פי תוצאות המחקר, נטילת SSRI או נוגד דיכאון אחר מכפיל את הסיכון למחשבות אובדניות. הסיכון של תופעת לוואי נוגדי דיכאון כולל ילדים, בני נוער, ומבוגרים הוא 2 עד 4 אחוזים. אחת הסיבות מדוע נוגדי דיכאון עלולים להוביל להתאבדות היא שהם עלולים לתת מספיק אנרגיה לאדם כדי לבצע תוכנית התאבדות. מעקב עם הרופא המטפל היא הדרך הטובה ביותר למנוע את תופעת הלוואי הזאת.
תופעות לוואי מיניות. תופעות לוואי מיניות תופעות הלוואי בטווח הארוך הנפוצות ביותר שנגרמו על ידי ה- SSRI. הן כוללות ירידה בתשוקה מינית, שפיכה מתעכבת אצל גברים, וחוסר היכולת להגיע לאורגזמה אצל נשים. עד 60 אחוז מהאנשים שנוטלים SSRIs עלולה להיות אחת מתופעות הלוואי מיניות לנוגדי דיכאון. "תופעות לוואי מיניות היא אחת מתופעות הלוואי לטווח הארוך שהרבה אנשים לא יכולים לסבול", אומר Trivedi . יש להיוועץ עם הרופא המטפל.
אלטרול - אלטרולט ( amitriptyline ) : תופעות לוואי
אלטרול ואלטרולט, (Elatrol ,Elatrolet (Amitrityline, הם השמות המסחריים של התרופה הפסיכיאטרית נגד דיכאון הניתן ע"פ מרשם רופא – אמיטריפטילין.
אלטרול / אלטרולט שייכת למשפחת נוגדי דיכאון. אלטרול ניתן נגד מצבי דיכאון שונים ולצורך מניעת התקפי דיכאון.
![]() |
אלטרול - אלטרולט ( amitriptyline ) : תופעות לוואי |
מקור MedTv
לצפיה בעלון לצרכן משרד הבריאות של אלטרול - אלטרולט (amitriptyline ) - הקלק כאן
אלטרול הוא סם במרשם מורשה לטיפול בדיכאון. חוץ מטיפול בדיכאון, אלרול משמשת גם "מותווה" לטיפול במספר מצבים, כולל ADHD, בולימיה, ופיברומיאלגיה. אמנם זה לא לגמרי ברור איך אלטרול עובד, זה ידוע שאלטרול משפיע מספר כימיקלים במוח, כולל הסרוטונין ונוראפינפרין. אלטרול (אמיטריפטילין) מגיע בצורת טבליות, והוא זמין בשש עוצמות, הנעות בין 10 מ"ג ל -150 מ"ג.
כיצד עובד אלטרול?
אמיטריפטילין אלטרול משתייך לסמים פסיכיאטריים נוגדי דיכאון המכונים טריציקליות. זה לא לגמרי ברור איך אלטרול עובד. אלטרול משפיע על מספר כימיקלים במוח, כולל הסרוטונין ונוראפינפרין. הסברה היא שאולי אלטרול מאפשר לכימיקלים אלה להישאר במוח יותר, אשר יכול לעזור עם תסמיני דיכאון. (לא ניתן למדוד שיעור או כמות הסרוטונין ונוראפינפרין במוח)
אלטרול - תופעות לוואי
תופעות לוואי נפוצות של אלטרול הן: הזעה מוגברת, בלבול, סחרחורת. כמו כן, אנשים שמפסיקים פתאום ליטול אלטרול עלולים לחוות תופעות לוואי נסיגה, אשר יכול לכלול בחילות, כאבי ראש, עצבנות, בעיות שינה. תופעות לוואי אלטרול- אמיטריפטילין שיש לדווח לרופא המטפל כוללות שינויים בקצב לב, התקפים, והזיות.
תופעות לוואי נפוצות של אלטרול - אמיטריפטילין
אלטרול- אמיטריפטילין נחקר ביסודיות במחקרים קליניים, עם נבדקים רבים. במחקרים אלה, תופעות לוואי תועדו לעומת תופעות לוואי אצל אנשים שלא נטלו את אלטרול. לפיכך ניתן היה לראות מה תופעות לוואי שהופיעו, ובאיזו תדירות, ואיך הם בהשוואה לקבוצה שלא נטלה אלטרול.
בהתבסס על מחקרים אלה, תופעות לוואי נפוצות של אלטרול כוללות אך אינן מוגבלות ל:
סחרחורת
נמנום
בִּלבּוּל
עצירות
קשיים במתן שתן
פה יבש
נשירת שיער
עלייה במשקל או ירידה במשקל
תפקוד לקוי של זיקפה (ED או אימפוטנציה) או שינויים בליבידו (חשק מיני)
שינויים ברמות הסוכר בדם
הזעה מוגברת.
תופעות לוואי מגמילת אלטרול דווחו אצל אנשים שהפסיקו פתאום לקחת אלטרול. תופעות לוואי גמילה אלה של אלטרול - אמיטריפטילין עלולות לכלול:
בחילה
כְּאֵב רֹאשׁ
עצבנות
אי שקט
בעיות שינה
תופעות לוואי אלטרול - אמיטריפטילין שיש לדווח
ישנן מספר תופעות לוואי של אלטרול שיש לדווח לרופא המטפל. אלה כוללות, אך אינן מוגבלות ל:
התקף לב או שבץ
שינויים בקצב הלב (אריתמיה)
קצב לב מהיר (טכיקרדיה) או תחושות בלב הולם או בכוח (דפיקות לב)
התקפים
בלבול, הזיות
סימנים של תגובה אלרגית, כוללות:
פריחה לא מוסברת
כוורות
עִקצוּץ
נפיחות לא מוסברת
צפצופים
קשיי נשימה או בליעה
כל שינוי בשד, כולל הגדלת חזה או פריקת שד
נפיחות של האשכים
הצהבה של העור או העיניים (צהבת)
מחשבות או התנהגות אובדנית
חרדה, אי שקט, או התקפי פאניקה.
מתוך עלון לצרכן משרד הבריאות אלטרול אלטרולט
איך תשפיע התרופה על חיי היום יום שלך?
השימוש בתרופה זו עלול לפגום בעירנות ועל כן מחייב זהירות בנהיגה ברכב, בהפעלת מכונות מסוכנות ובכל פעילות המחייבת עירנות.
באשר לילדים, יש להזהירם מרכיבה על אופניים או ממשחקים בקרבת הכביש וכדומה.
אין לשתות יינות או משקאות חריפים בתקופת הטיפול בתרופה זו.
תרופה זו עלולה לגרום לרגישות מיוחדת עם חשיפה לשמש ושיזוף מוגבר; יש על-כן להימנע מחשיפה לשמש ולדאוג להגנה מתאימה (בגדים ארוכים, כובע, משחות הגנה, וכו').
אזהרות
התכשיר מכיל לקטוז ועלול לגרום לאלרגיה אצל אנשים הרגישים ללקטוז.
מומלץ כי המטופלים ובני משפחותיהם יעקבו אחר שינויים כגון: הגברת הדיכאון, מחשבות אבדניות, תוקפנות וכו'.
. במידה וחלו שינויים כאלה יש לפנות מיידית לרופא. יש להקפיד הקפדה יתרה על המלצה זאת במטופלים בגילאי 18-24 בילדים ובמתבגרים ובמבוגרים עד גיל 24 אשר לקחו תרופות נוגדות דיכאון-נצפתה עליה בתופעות לוואי כגון: ניסיון התאבדות,מחשבות אבדניות ועוינות. למרות זאת הרופא שלך יכול לרשום לך תרופה זו כאשר הוא חושב שזה לטובתך.
אם הרופא רשם לך את התרופה הזאת ואת/ה מעונין/ת לשוחח איתו, פנה/י חזרה לרופא.
עליך לדווח לרופא שלך אם הופיעו חלק מתופעות הלוואי שפורטו או שהן הוחמרו.
אם הינך רגיש/ה למזון כלשהו או לתרופה כלשהי, עליך להודיע על כך לרופא לפני נטילת התרופה.
אם הינך עומד/ת לעבור ניתוח (כולל דנטלי), או כל פעולה הכרוכה בהרדמה, יש לדווח לרופא המטפל על נטילת תרופה זו.
ליבריום Librium (chlordiazepoxide) - תופעות לוואי
מקור MedTv
ליבריום - סם פסיכיאטרי נוגד חרדה ממשפחת הבנזודיאזפינים |
מהו ליבריום?
ליבריום Librium (hydrochloride chlordiazepoxide) הוא סם מרשם המשמש לטיפול במצבים הבאים:חרדה, כולל הפרעות חרדה וחרדה לפני הליך כירורגי
גמילה מאלכוהול.
כיצד פועל הליבריום?
ליבריום הוא חלק מקבוצת סמים פסיכיאטריים המכונים בנזודיאזפינים. לבנזודיאזפינים כמה השפעות שונות על הגוף, כוללות:
עצירת התקפים
הפחתת חרדה
ישנוניות
הרפיית שרירים
פגיעה בזיכרון לטווח קצר.
לכל הבנזודיאזפינים יכולה להיות כל ההשפעות הללו במידה מסוימת, תלוי בסם הספציפי והמינון. הם עובדים במוח על ידי ויסות ההשפעות של חומצה גמא-aminobutyric (GABA), כימיקל במוח מרגיע טבעי. GABA יכול להאט או לעצור אותות עצביים מסוימים במוח. זו הסיבה מדוע ליבריום ובנזודיאזפינים אחרים ידועים כמו כדורי הרגעה קלות, תרופות הרגעה, או מדכאי מערכת עצבים מרכזיים (CNS דיכאון).
תופעות לוואי ליבריום
תופעות לוואי ליבריום עלולות להופיע במהלך טיפול נטילת הסם. חלק מתופעות הלוואי השכיחות יותר של ליבריום כוללות ישנוניות, בעיות קואורדינציה, ובלבול. תופעות לוואי חמורות יותר, כגון דיכאון, הזיות, וקשיי נשימה. יש לפנות הרופא המטפל באופן מיידי אם מפתחים בעיות קשות אלה.
ליבריום - תופעות לוואי אפשריות
ליבריום הוא סם פסיכיאטרי נוגד חרדה מהישנים יותר. בשל כך אין רישום מדויק של תופעות הלוואי ושיעוריהן כפי שיש בסמים פסיכיאטריים חדשים יותר.
חלק מתופעות הלוואי הנפוצות ביותר של ליבריום הן:
נמנום
בעיות קורדינציה
בִּלבּוּל.
תופעות לוואי פחות נפוצות כוללות:
נפיחות או החזקת מים (בצקת)
שינויים במחזור החודשי
בחילה
עצירות
ירידה בחשק מיני
תנועות גוף חריגות ובלתי נשלטות.
ליבריום - תופעות לוואי חמורות
ישנן תופעות לוואי ליבריום המתרחשות לעתים רחוקות בעלות סיכון חמור ויש לדווח מיידית לרופא המטפל. אלה כוללות, אך אינן מוגבלות ל:
דיכאון (או החמרה של דיכאון קיים)
סחרחורת או בעיות איזון חמורות, במיוחד אם זה גורם ליפול
לחץ דם נמוך (hypotension)
מחשבות אובדניות
קשיי נשימה
חרדה, עירור, או אי שקט
עוינות, תוקפנות, או זעם
הזיות
סימנים של הפרעות דם, כולל חבורות קלות או דימום או זיהומים תכופים
סימנים של בעיות בכבד, כגון הצהבה של לובן העיניים או העור (צהבת)
סימנים של תגובה אלרגית, כולל פריחה בלתי מוסברת, כוורות, גרד, נפיחות לא מוסברות.